Kdo je bila vaša mamica? Napočil je čas …

Tako, napočil je dan… nimam več moči…tako pač Bog obrne, na hitrico so me začele zapuščati moči, ljubi moji otroci…kdo vam je pisal pravzaprav?

 

Bila sem zelo živahen otroček, s širokimi, štrlečimi ušeski in vedno na kratko pristriženimi laski. Nisem bila ravno priljubljena, v vrtcu sem se vedno rada skrivala v kakšen kot in se igrala svoje igrice. Pogrešala sem očeta in brata, ki sta me zapustila, ko sem imela tri leta. Zaživela sem z mamo, dedekom in babico, ki sem jih vse srčno ljubila in spoštovala. Živalce so bile moje zaveznice, od majhnega sem domov nosila ptičke brez gnezda in po cestah pobirala potepuške mačke. Zdravila sem njihove rane in jih hranila, potem pa spustila na prostost. V šoli sem bila pridna kot se spodobi, kjer se je dalo, sem pomagala tistim, ki jim snov ni šla tako zlahka v glavo. Postala sem celo predsednica razreda in prislužila sem si nagrado, ker sem bila vsa leta odlična. Oboževala sem naravo, od samega začetka. Zgodaj sem začela kolesariti, tečti. Bila sem zelo obetavna plavalka, tako vsaj učitelji. Na morju sem se potapljala in pod vodo preplavala več kot 100 metrov, oboževala sem morje, sončenje. Kolesarila sem običajno do Otočca, kjer sem nahranila račke in labode, posedela v čolnarni in se veselila življenja  vsem, kar mi prinaša. Nisem imela veliko prijateljic, precej sem se držala zase, pa vendar me na zgodnja prijateljstva veže kar nekaj lepih izkušenj. Kopanje v toplicah, robutanje češenj, koruze in posedanje pred hišo v dolgih poletnih nočeh.

Zelo rada sem zahajala v cerkev, kjer sem molila, da bom dolgo in srečno živela in imela kopico otrok.  Tudi pri verouku sem rada sodelovala in pridno spovedovala svoje grehe. Vrh nočnega življenja sem imela okoli 16 leta, kakšno leto smo lumpali z družbo naokoli, potem sem se zelo umirila. Spoznala Larinega očeta, ki sem ga imela zelo, zelo rada, kmalu je prišel vpis na fakulteto z željo, da postanem najboljša novinarka in potem že kmalu, v tretjem letniku rojstvo Lepotice. To je bilo najlepše obdobje v mojem življenju. Študij mi je šel kot maslu in za otročka sem, skupaj z očetom skrbela kot najboljša mamica pod soncem. Vse mi je bilo postlano. Imela sem vse več prijateljic, doma smo se razumeli, Larin oče je bil krasen očka. Na dan zagovora diplomskega dela sem spoznala očeta petih otrok. Ne vem, kaj naj ob tem zapišem… vesela sem, da sem ga spoznala, kajti sončki, ki so se rodili, so prečudoviti, sama pa sem, kakor sem se zaradi borila za svoj prostor na tem svetu, morala oditi. Na silo. Nimam moči, da bi čakala na evtanazijo. Moči me zapuščajo. Čutim, da sem povedala vse in pustila otrokom pečatek, kdo je njihova mamica in kakšni naj bodo, če zmorejo.  Koliko je odgovoren oče otroko za moje slovo, ve samo on in naj bo tako. Kakor mu vest veleva, njemu in PE Bežigrad in centrom na socialno delo in raznimm prijaznim sosedam. Niso znali drugače. Tako že mora biti. Borila sem se, da se uveljavim, sedaj se moram boriti, da se poslovim….

Najraje sem imela gore solate in skorje od pice.

Od sadja jabolko, od pijače vodo in kozarček vina. Refošk ali teran. Kozarec vina je bil zame hrana. Zjutraj kahlo kave, dišeče, na tešče.

Oboževala sem Gibonnija. Nisi više moja bol, vrime, da se pomirim sa svitom, libar…udica…vse so brilijantne in meni pisane na dušo. Gibonni je moja duša dvojčica v vseh ozirih, čutim in tega mi ne more nihče odvzeti.

Brez teka nisem zmogla dneva. Kjer koli, v kakršnem koli vremenu. Najraje sem tekla po celem snegu, po temi.

Brez knjižnice ne tedna. Oboževala sem knjige, kako spodbuditi najboljše v otroku in vso filozofijo, najbolj personaliste in eksistencionaliste.

Naljubša knjiga Difficult freedom, The seat of the soul, slednjo priporočam vsem, da jo naročijo iz ZDA, vse o ponižnosti, srčnosti, ljubezni, odpuščanju…

Naljubši film A million dollar girl… nisem se znala zavarovati v življenju in bila sem trmasta, vztrajna, tudi športnica.

Najlubše oblačilo jeans hlače, raztrgane, usnjena jakna in preprosta majčka. Škornji z visoko peto. Bolj ko so bila oblačila strgana, obrabljena, raje sem ji nosila… Stremela sem k skromnosti v vseh ozirih.

Nakita nisem kupovala.

Pudra nikoli kupila. Edino moje ličilo je bilo črtalo, črno za oči in labelo.

Najljubši skladatelj Mozart v vseh skladbah za klavir. German dance najljubša… od drugih pa Larina Pesem (od tod sem dala tebi ime, ljuba moja lepotica)…

Verjamem v…. to, da sem živela vrhunske vrednote in dala vse od sebe….

 

OBOŽEVALA SEM VAS V VSEH OZIRIH…. OBOŽEVALA, BILI STE MOJ NAVDIH IN UPANJE IN SMISEL.

 

Zato vem, da se bomo srečali…. bomo….

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.