Zakaj ženske težko varujejo otroke? Možje, partnerji, ostanite ob svojih ženskah!

S tem besedilom bi želela vse može, ki so priča temu, da je bila njhiova žena posiljena, pozvati, da jih nikar ne zapustijo ter da so jim do konca dni v oporo. Ponudijo naj jim obilo sočutja in brezpogojne ljubezni. Ženska z izkušnjo posilstva le težko skrbi za otroke, ker je izgubila občutek za nego, toliko nasilja je bilo naseljeno v njo.

Ker je izgubila zaupanje, da stvarstvo varuje in neguje njo, tudi sama težko neguje naprej. Vse našteto se lahko zaceli, če je moški ženski v resnično oporo in tudi otrokom starša razložita, kaj se je zgodilo mami.

Sicer je ženska prepuščena na milost in nemeilost nepovezanosti z otroki. Ker izgublja nadzor nad telesom, umom in čustvi, se težko posveti sproščeni igri z otroki ter jim le s težavo daje toplino in zaupanje. Le kako, če je sama vse našteto izgubila.

Podvržena je številnim simptomom posttravmatskega stresnega sindroma, flesh backom in občutkom sramu, krivde, njena spolnot je okrnjena ali se ji celo gnusi. Čez vse našteto gre zelo težko sama, zato iz dna srca in jasno vabim moške, da nikoli ne zapustijo svojih posiljenih žena. Ter, še enkrat, ji nudijo vso varnost in oporo.

Kakor so torej hodže pozivale Muslimane med vojno v Bosni, tako jaz sedaj vas, ostanite ji trdno in zvesto ob strani ter povejte čim prej otrokom za mamino izkušnjo. Tako kot bi jim povedali, če bi mami imela raka. Kupite ji cvetje in ji dovolite, da ima obilo časa zase. Zase, za nego telesa, za nakup nove lasulje, skratka za oživljanje vse ženstvenosti v njej. Spodbujajte otroke, da ji vso potrebno sočutje pokažejo tudi oni. Opravijo kaj namesto nje in ji povedo, kako zelo radi jo imajo.

Tako bo družina ostala trdno povezan, pravzaprav jo bo ta izkušnja lahko le še bolj povezala in okrepila.

Več o tem v knjigi Trauma i oporavak, Dzudit Luis Herman…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.