Proč z anksioznostjo in napadi panike

Proč z napadi panike! Zaživite svobodno!

Nasilje in nesreče na eni strani ter vse višja pričakovanja družbe, kako popolni bi morali biti videti in kako brezhibno delovati na drugi, vodijo v občutke tesnobe oziroma anksioznosti s paničnimi napadi. Ti lahko postanejo tako hudi, da imate občutek, da boste popolnoma izgubili nadzor oziroma, kar umrli, med tem ko vam srce močno utripa in lovite sapo. Ni vam treba biti med petino prebivalstva, katerih življenje kroji panika, niti ni nujno, da iščete pomoč pri zdravniku, kajti, kot kažejo zadnje študije zdravila ne zaležejo vedno. »Panične napade lahko pozdravite sami,« vam obljublja tudi Anja Janko, ki sama nekoč zaradi njih ni upala zdoma, in avtorica knjiga Brez panike, iz katere smo strnili spodnje napotke.

Kaj se dogaja med paničnim napadom?

Glavni sprožilec paničnega napada je strah, ki ga naš živčni sistem sprejema tako, da nas spravi v stanje maksimalne budnosti za največjo katastrofo, ki se nam lahko zgodi. Denimo, da znova doživimo prometno nesrečo, če smo jo že pred leti, kar nas je močno zaznamovalo. Delovanje strahu, kakor smo ga občutili na kraju nesrečen, občutimo tudi sedaj z razširjenjem zenic, hitrim bitjem srca, znojenjem, pomanjkanjem sline ipd. Otrpnemo. In pojavijo se nam katastrofične misli: umrla bom, zmešalo se mi bo, izgubljam oblast nad seboj, tega ne bo nikoli konec, zelo sem prestrašena, odpovedalo mi bo srce, omedlela bom, ne vem, kaj si bodo mislili ljudje, ne morem stran od tod, ne razumem, kaj se mi dogaja, vsi mislijo, da sem nora, bruhala bom, oslepela bom, nekomu bom nekaj naredila, momljala in blebetala bom, nekaj je narobe z mojim telesom, ne morem dihati, nekaj strašnega se bo zgodilo, naredila bom sceno.

Paniko sprožajo nakopičena, neizražena čustva in strahovi, predvsem pa fizična, mentalna in čustvena izčrpanost, zato pogosto izbruhnejo ob ločitvah, smrti bližnjega ali po plazu hudega nasilja.
Dejstvo je, da se znaki strahu pogosto sprožijo kar brez razloga, včasih pride do panike dopoldne, včasih popoldne in le redko zvečer. Lahko sredi ulice, trgovine, ko je vse, kar si zaželite, le to, da bi hitro prišli domov. Pri nekomu se pojavijo le enkrat v življenju, pri nekaterih ljudeh pa prerastejo v kronično motnjo, agorafobijo, ko imajo občutek, da lahko dan preživijo le ob stalni varni navzočnosti odrasle osebe. A vse vrste paničnih napadov lahko pozdravimo!

Dobro je vedeti!

Kljub zgornjim, naravnost grozečim občutkom, je potrebno poudariti, da napadi panike niso nevarni, še nihče ni nikoli umrl zaradi paničnega napada, so pa neprijetni. Naj vam bo afirmacija »Jaz sem kapitan svoje ladje in jaz obvladujem svoje misli in telo. Jaz sem nadzor nad svojimi mislimi.« v pomoč in vodilo.

Osnovne zakonitosti paničnih napadov

Strah je eno najbolj hromečih občutenj. Občutek imamo, da ima prevlado nad našim življenjem, naj bo to bolezensko, finančno ali ljubezensko stanje. Težavi, recimo strah pred tem, da vsi vidijo, kako ste bili žrtev posilstva, ste predali vso svojo energijo in sedaj vas pelje na razna potovanja, ki vam niso niti malo všeč.

A to, proti čemur se borite, namreč, želite, da tega nihče ne bi vedel, videl, še bolj raste! Prav nasprotno pa velja, da ko določenega negativnega občutka ne odrivate več, ko ga sprejmte takšnega kot je, se sam od sebe postavi v ravnovesje. To pa je tudi glavno orodje, s katerim strahu odvzamemo ključ od svojih misli. Prenehajmo se boriti z njim in ga sprejmemo takšnega, kot je. Zato je naslednji korak pri premagovanju paničnih napadov: Naredite to, česar vas je najbolj strah! Torej, ne sramujte se tega, da ste bili žrtev posilstva, temveč o tem pripovedujte, naredite nekaj iz tega. Pišite dnevnik občutenj in pomagajte drugim žrtvam nasilja. Če imate vidno telesno poškodbo, se je ne sramujte. Pokažite jo vsem. Naredite nekaj iz svoje zgodbe.

Orodje petih faz pri premagovanju paničnih napadov:

  • Občutite vse znake paničnih napadov: do sedaj ste le živčno begali, kadar ste občutili napad, odslej pa boste storiti drugače in boste sprejeli pospešeno bitje srca in vse ostale telesne znake.
  • Pojdite s tokom; pustite, da se panični napad razvije do stopnje, do katere si želi.
  • Izrazite ljubezen; težko je čutiti ljubezen do telesa, ki te žene v tako hude napade tesnobe. Vendar ga preprosto morate vzljubiti. V vaših mislih objemite lik, ki predstavlja vaš strah, povejte mu, da ste veseli, ker se je znova vrnil, in da je pri vas vedno varen in dobrodošel. Povejte mu to, kar bi povedali prijatelju, ki ga imate radi in se je ravnokar vrnil iz dolgega potovanja. Lahko ga vprašate, kje je bil toliko časa, in mu poveste, da ste ga že pogrešali. »Pozdravljen, strahec. Popolnoma te sprejemam, ker si zopet prišel k meni in vedi, da si pri meni varen. Rada te imam in prav nič se te ne bojim. Tu lahko ostaneš, kolikor dolgo hočeš. Mislim, da lahko postaneva prava prijatelja.«
  • Izzivajte strah; ko že močno čutite vse znake paničnega napada in ko ste strah iskreno pozdravili, pa ukažite svojemu telesu, naj vse te fizične odzive podvoji. Naj srce bije še enkrat hitreje, naj se vam še bolj vrti v glavi in ukažite telesu, naj čim bolj pospeši svoje procese. Zdržite do konca vsaj 20 sekund in videli boste, da bo minilo. Bodite pogumni in vedite, da se vam nič ne more zgoditi. Dejstvo je, da če boste strah izzivali, zanj ne boste več zanimivi.
  • Zaupajte: Vaše telo je zelo močno in je sposobno prenesti takšne napore. Popolnoma varni ste. Verjetno boste čutili utrujenost, saj se je telo znova zelo močno borilo. Seveda panični napadi ne bodo odšli takoj, občasno se bodo še vrnili, vendar v vse bolj mili obliki. Pomembno je, da se jih ne bojite. In da vadite. Učite se, kako se soočiti s strahovi v svoji glavi. Za učenje potrebujete čas in voljo, da vam bo uspelo, vendar bo na koncu vaš trud poplačan. Napišite si torej seznam vsega, česar vas je strah in ga potem še podvajajte, izpostavljajte. Tako se bo počasi od vas poslovil.

Plonk listek: Orodje z imenom OSI

Če velja za življenje pravilo, da je treba sprejemati vse, česar ni moč spremeniti, potem velja za zdravljenje napadov panike napotek: Občutite, sodelujte in izzivajte.

Izzivajte sami sebe in se postavljajte v položaje, ki so za vas neprijetni. Morda so to nakupovalna središča, polne restavracije, vožnja skozi predor ali hoja po ulicah brez lasulje, če imate poškodbo v laseh, ki ste jo doslej na vsak način želeli skriti. Kar želimo skriti, povzroča strah. Kar razkrijemo vsem in še podvojimo, to počasi odhaja.

Nekoč boste ugotovili, da ko si boste želeli priklicati napad, napada ne bo od nikoder. Nevarnost ne obstaja in vse je bila samo iluzija v vaši glavi. In ko zavestno pridete do takšnega spoznanja, ste svobodni.

Afirmacije za varnost:

Jaz sem varnost.
Vedno sem varna, kjer koli sem.
Varna sem doma, v službi, v avtu.
Vsa hrana tega sveta je zame koristna in varna za uživanje.
Moja hiša je varna, saj je v njej polno ljubezni in miru.
Ko potujem, se vedno počutim varno.
Varnost me obkroža podnevi in ponoči. Ko hodim in ko spim.
Moja družina je popolnoma varna, kjer koli že je.
Strah je priše zato, da odide in ta občutek mineva, mineva, mineva.
Popolnoma sem varna vedno in povsod, tukaj in sedaj.
Moje telo je zelo inteligentno in zato zmore prenesti vse fizične napore napada.
Sedaj vem, da kar sejem, žanjem. Danes sadim samo misli, ovite v ljubezen.
Panični napad je popolnoma varen in nič hudega se mi ne bo zgodilo. Naj pride.
Svet okoli mene je popolnoma varen. Živeti je varno.
Odpuščam si, ker sem toliko časa obsojala sebe in svoje telo.
Okrog sebe ustvarjam mehurček varnosti, kjer se vedno počutim varno.
Prav v vsakem kotičku svojega življenja čutim mir.
Ne glede na to, koliko sem stara, je vedno varno odrasti.
Tudi če začutim strah, se mu ne upiram, vendar ga sprejmem z ljubeznijo.
Povsem varno je sedeti v avtu, na avtobusu, vlaku, letalu. Jaz sem svobodna in mirna potnica.
Vsak član moje družine je prav tako varen, miren in svoboden kot jaz.
Nove izkušnje so zame varne in zabavne, saj se je v življenju varno učiti.
Varna sem z vsemi ljudmi na svetu in prav tako z živalmi.
Vedno se zbudim v varen in miren dan.
Dovoljujem strahu, da odide, saj zdaj nimam več nobene potrebe po njem.
Zjutraj se zbudim, premikam in odidem spat popolnoma varna.
Moje telo se vedno prilagaja dogodkom in me ohranja varno.
Varno se počutim v svojem telesu, saj ga spoštujem, in to mi vrača z zdravjem.
Na vse položaje se odzovem mirno, tudi če so ljudje okrog mene nestrpni.
Sprejemam se takšno kot sem, saj sem otrok ljubezni.

Avtorica: Marijana Mandić

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.