Lasulja, prijateljica moja!

Kapa z lasmi, ki jo poznamo pod besedo lasulja, se uporablja že iz časov pred našim štetjem. Njen osnovni namen, da človeka polepša, olepša, spremeni, ostaja vse do danes isti. Je pa res, da so si včasih lahko privoščili lasulje le premožnejši sloji ljudi in da so jih nosili kot znak prestiža, njihove pomembnosti. Za razliko od preteklosti, so danes kvalitetne lasulje cenovno dostopne vsem, vendar po njih posegajo najpogosteje gledališča in televizije, znane osebnosti in posamezniki zaradi zdravstvenih razlogov.

Lasulje so nosili že stari Egipčani (3000 – 50 pr.n.št.), ko so si ljudje vseh socialnih položajev brili glave iz higienskih in estetskih razlogov. Tako so vsi prebivalci nosili lasulje, ki so bile narejene iz naravnih las in živalskih dlak. Lasulje so okrasili s trakovi ali pentljami iz dragocenih tkanin, nosili so diademe iz zlata in dragocenih kamnov, v lase pa so vpletali kroglice, zlato in cvetje. Z izgledom lasulje so kazali svoj socialni status, starost, spol in poklic. Lepa lasulja je veljala enako kot dragocen nakit. Osebe, ki so bile vešče izdelovanja, oblikovanja in negovanja lasulj, so bile v tem času zelo cenjene in dobro nagrajene. Lepota je bila med Egipčani tako zelo pomembna, da so mumificiranim pokojnikom v sarkofage, poleg ostalih dragocenosti, obvezno priložili še lepotne pripomočke, lasulje in kozmetiko, saj so to stvari, ki naj bi jih duša potrebovala tudi v posmrtnem življenju.

Tudi stari Grki (1500 – 500 pr.n.št.) so naravnost oboževali lepoto v vseh oblikah, zato je jasno, da so lepoti namenili precej časa in energije. Za lepoto v laseh so posegali po lasuljah in raznih lasnih vstavkih, ki so jih vpenjali v svoje lase, s tem pa so dosegali njihov bogatejši in daljši videz.

V Rimu (500 pr.n.št. – 500 n.št.) so si lasulje lahko privoščile le osebe premožnejših slojev. Za njihovo vzdrževanje in oblikovanje so skrbeli domači sužnji. Sužnje so si morale puščati dolge lase in jih kasneje ostriči, da so iz njih izdelovali lasulje za svoje gospodarice.

Ko v današnjih časih pomislimo na lasuljo, najpogosteje pomislimo na lasuljo kot na medicinski pripomoček, po katerem posegajo osebe z začasno ali trajno izgubo las, poškodbami kože na glavi, itd. Kljub temu, da se marsikomu, ob misli na vsakodnevno nošenje lasulje v grlu pojavi cmok, je pogled s strani nosilcev lasulj popolnoma drugačen. Slednji so veseli, da obstoja pripomoček, ki ga z enim gibom poveznejo na glavo in se v trenutku počutijo samozavestnejše, varnejše, sprejete v okolici, zdrave in enake drugim.

V zadnjih petnajstih letih je lasničarska industrija uvedla veliko sprememb v izdelavi lasulj. Veliko pozornosti posvečajo izdelavi notranjega kalupa, ki je zaradi uporabe naravnih materialov zelo mehak in udoben. Na kalup z ročno ali strojno tehniko nanizajo naravne ali sintetične lase. Pri izbiri tehnike šivanja in vrste las je potrebno slediti posebnostim posameznika in njegovega načina življenja.

Pri strojni tehniki se uporabljajo lasje, ki so že nanizani na traku-tresu. Slednji se na kalup našijejo s posebnimi šivalnimi stroji. Ta tehnika je hitrejša, zato so strojno narejene lasulje cenovno dostopnejše in zaradi večje količine las na tresih, gostejše. Pri njih je potrebno imeti lase počesane naprej na čelo, kajti pri dvigu las se vidi rob začetka lasulje.

Da bi lahko nosili uporabniki lase tudi dvignjene iz čela oz., da bi dosegli videz izraščanja las iz glave, so uvedli tehniko ročnega nizanja las na kalup. Pri tem zategnejo s posebnimi vozli, po dva lasa skupaj na tanko in prosojno mrežico. S to tehniko se niza na lasuljo manj las, hkrati pa se doseže zelo naraven videz lasulje, saj izgleda, kot da bi lasje dejansko izraščali iz glave. Uporabnik lahko na lasulji spreminja prečo, dvigne lase s čela, jih počeše nazaj itd. Lasulje so lahko narejene v celoti strojno, delno strojno-delno ročno in ročno.

Na kalupe lahko proizvajalci nizajo naravne in sintetične lase.

Prednosti naravnih las je zagotovo v popolnoma naravnem videzu in spreminjanju pričeske zaradi možnosti oblikovanja las. Uporabnik lasulje si lahko torej lasuljo iz naravnih las pobarva, naredi pramene, postriže, fenira, kodra, lika. Zaradi vsega omenjenega so lasulje iz kvalitetnih naravnih las 3-5x dražje, od istovrstnega izdelka iz sintetičnih las.

Največja prednost lasulj iz sintetičnih las je enostavno negovanje. Lasulja iz sintetičnih las ima vedno enako obliko pričeske, barvanje, feniranje in preoblikovanje pričeske ni mogoče. Negujemo jo s posebnimi produkti, ki so namenjeni negovanju sintetičnega lasu. Življenjska doba lasulje iz sintetičnih las je krajša, če primerjamo z lasuljami iz naravnih las.

Ne glede na to, kakšni lasje so nanizani na kalup, jo lahko uporabljate vedno in povsod. Z njo se lahko ukvarjate s športom, opravljate hišna opravila, potujete in živite popolnoma normalno življenje brez omejitev. Ker je rokovanje z lasuljo preprosto, njen vizualni efekt pa zelo velik, bi se lahko marsikdo izognil jutranjim stresom pred ogledalom ob oblikovanju neukrotljivih las, če bi imel v omari tudi lasuljo. Omenjeni trend je v tujini vedno bolj popularen in je navdušil tudi medijsko znane osebe kot so: Nicki Minaj, Katy Perry, Jennifer Lopez , Rihanna, Raquel Welch, Lady Gaga, Gwen Stefani, Kylie Jenner, Zendaya, Sia, Katie Holmes, Gigi Hadid, Paris Hilton, itd.

V besedi lasulja se skriva veliko več kot le šop las, pritrjenih na kapo. Lasulja je tista, ki vas skrije, pokrije. Vas varuje in obvaruje. Je vaša zaupnica in zaveznica. Vaša prijateljica. V dobrem in slabem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.