Je vaše življenje smiselno, ljubi moji otroci? Je, če ….

Vaše življenje, ljubi moji otroci, je smiselno in torej zelo vredno, kljub hudemu stresu ali celo trpljenju, če lahko pozitivno odgovorite na spodnji test:

Vzemite si nekaj minutk za razmislek, ljuba moja Čebelica, ljubi moj Šikamaka, Mornarček, Balerina, Neustrašni in Lepotica, o svojih najpomembnejših vlogah, aktivnostih in ciljih, ali z drugimi besedami o svojih najpomembnejših VREDNOTAH. O vrednotah smo že podrobneje spregovorili v ločenem blogu, kaj ne? No, zdaj vidite, se vrednote, tesno vežejo z našimi cilji, aktivnostmi, vlogami v odnosu do drugih ljudi…

Sprašujem vas, v katerih delih življenja boste najverjetneje izkusili veselje, ljubezen, učenje, smeh ali imeli občutek smisla? Ko jih lahko nekaj naštejete, denimo družinsko življenje s tatijem ter z brati in sestrami, šolski uspeh itd., se vprašajte, ali bi katero izmed njih opisali kot občasno ali kot pogosto stresno? A da visoka uvrstitev na tekmi boksa, ne terja veliko stresa, dragi Neustrašni? Ne verjamem, za vsako medaljo je veliko vloženega truda, ali, če hočete, stresa.

Morda si, ljubi moji otroci, predstavljate, kako idealno bi bilo, če bi se lahko znebili v življenju vseh nevščenosti oziroma neprijetnosti, truda, torej stresa, ki ga izkušate doma, v šoli ali med drugimi vrstami zasledovanja ciljev. Toda TO KRATKO MALO NI MOGOČE!

Enostavno ne moremo izbirati med zelo stresno ali nestresno  izkušnjo družinskega življenja, dela, skupnosti, ljubezni, učenja ali zdravja.

Pomnite, ljubi moj otroci:

ČE JE V VAŠEM ŽIVLJENJU NEKAJ, KAR JE HRAKTI SMISELNO IN VAM POVZROČA VELIKO STRESA, SI VZAMITE NEKAJ TRENUTKOV IN NAPIŠITE, ZAKAJ JE TA VLOGA, ODNOS, AKTIVNOST ALI CILJ TAKO POMEMBEN ZA VAS. LAHKO NAPIŠETE ŠE KAJ O TEM, KAKŠNO BI BILO VAŠE ŽIVLJENJE, ČE BI NENADOMA IZGUBILI TA VIR SMISLA. 

KAJ BI OBČUTILI GLEDE TE IZGUBE? ALI BI SI NEMARA TO STVAR ŽELELI NAZAJ V SVOJE ŽIVLJENJE?

ČE JE VAŠ ODGOVOR PRITRDILEN, POTEM JE, LJUBI MOJI OTROCI, VAŠE TRENUTNO ŽIVLJENJE ŠE KAKO SMISELNO, VSEMU STRESU OZIROMA TRPJENJU NAVKLJUB. OBIČAJNO JE TAKO, DA SO NAJBOLJ STRESNI DOGODKI, REČI, VLOGE ITD V ŽIVLJENJU, NAJBOLJ SMISELNE…ČE SE LA MALCE ZAMISLIMO OB NJIH…ČESTITAM VAM! 

Mami

In še ena luštna vaja za vas: KAKO LAHKO SPREMENITE STRES OZIROMA TEŽKO IZKUŠNJO V MOČ?

Pomislite na stresno izkušnjo iz preteklosti, ko ste vztrajali in se naučili nekaj pomembnega. Morda ste morali prečuti nekaj noči, da ste končno osvojili zadnjo snov matematike, morda ste morali skrbeti za nekaj mlajših otrok, med tem, ko je tati delal, babica pa je bila bolna. Morda vam je neizmerno hudo ob tem, ko me ni več med vami in stiske, kakor da ni videti konca, zdi se vam krivično, da sem odšla na tak način. Vzemite si nekaj trenutkov za razmijslek o tem, kaj vas je ta izkušnja naučila o vaših močeh in kako se spoprijeti s stresom.

Nato si nastavite uro štoparico in petnajst minut pišite o svojh izkušnjah –  naslovie eno a li več izmed naslednjih vprašanj:

  • Kaj ste naredili, kar je pomagalo v tej situaciji? Iz česa ste črpali svojo moč? Ali ste poiskali kakšne informacije, nasvet, posebne ljudi ali katero drugo obliko podpore?
  • Kaj vas je ta izkušnja naučila o tem, kako se spoprijemate z nesrečo?
  • Kako ste zaradi te izkušnje postali močnejši? (verjamem, globoko v sebi, da ste tudi z izgubo mamice postali medsebojno bolj povezani in močnejši kot kdaj koli prej)

Nato pomislite na kakšno sedanjo težko situacijo, s katero se spoprijemate.

  • Iz katerih moči lahko črpate v tej situaciji (morda se zaradi izgube mamice povezujete z otroki, kjer prav tako enega od staršev ni več… kar je lepo in plemenito)?
  • Ali obstajajo kakšne veščine ali moči, ki jih želite razviti? Če bi, kako bi lahko to počeli v tej situaciji, da bi to postalo priložnost za vašo rast ali drugače povedano, SMISEL?

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.