Ali je možno, da telo boli zaradi nesočutja, občutkov zavrženosti?

Pa še kako!!!! Pomaga pa, protibolečinaska tabletka, če že sočutja ne dobite…

Pri meni, kakor da bolečinam ni konca. Boli zaradi udarcev od zunaj…nepričakovanih in boli toliko bolj, ker sem po vsem mučenju ostala popolnoma sama. Je možno, da je v telesu toliko bolečin.

Je, in ker se jih sedaj zavedam, jih lahko predalčkam… in zdravim.. a pojdimo po vrsti in razložimo s pomočjo nevroznanstvenika še, kako socialna zavrnitev oziroma popolna zapuščenost boli.

Smo na strani 204, knjige Dotik

Bolečina in negativna čustva so globoko prepleteni. V vsakodnevnem jeziku pravimo, da nas socialno zavračanje vrstnikov, družine ali celo tujcev »prizadene«, zavračanje v bolezni pa zlomi srce. Natančno kakšna pa je povezava med telesno in čustveno bolečino?

Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki se hitro počutijo prizadete (in, da… po posilstvu je ženska hitro prizadeta, do česar ima vso pravico), zlasti zaradi socialne zavrnitve, tudi telesno bolečino ocenijo kot bolj neprijetno, ko jih testirajo v laboratoriju.

Še celo pri ljudeh, ki jih ne prizadenemo zlahka, lahko izkustvo povečane socialne stiske okrepi občutek neprijetnosti ob telesni bolečini.

Presenetljivo je,da analegetiki, celo tisti blagi, kot je acetaminofen, lahko zmanjšajo socialno bolečino.

Ko poskusne osebe izključijo iz sodelovanja pri virtualnem metanju žoge na računalniku, celo ta blaga oblika socialne izobčenosti povzroči aktivacijo zadajšnega dela sprednje cingulatne skorje in sprednje inzule… tako, imamo pač še en znanstveni dokaza, da smo pomirjene, da kar ne umiramo…mene osebno so takšna dognanja zelo pomirila, da nisem denimo kar tako zapopadla v strahove, kako name vpliva črna magija ali bog ve kakšna karma, kakor mi je sugeriral moj mučitelj …

Druga študija je analizirala mnogo hujšo obliko socialne zavrnitve; ko so ljudi, ki so nedavno dobili košarico, prosili, naj pogledajo sliko svoje ljubljene bivše osebe, se niso aktivirala samo središča za čustveno bolečino, ampak tudi sekundarna somatosenzorična skorja, senzoričnorazločevalno središče za bolečino.

Tudi tokrat vsakdanji jezik odraža živčne procese. Kako zaključi David J. Linden, podobnost čustvene in telesne bolečine ni zgolj konstrukt evokativnega ali poetičnega izražanja.

Metafora je različna in je kodirana v možganskem vezju za čustveno bolečino. Socialna zavrnitev boli. Posilstvo je sovražna in nasilna zavrnitev ženske na najbolj ponižujoč in možen način, zapustitev najožjih članov družine za tem pa je lahko… no, tako je bilo pri mnogih žrtvah posilstva med vojno v Bih, o čemer bom še posebej pisala…resnično nekaj najhujšega, kar se lahko ženski zgodi…. Zaradi česa so mnoge, kar je tragedija vseh tragedij, a eden od namenov etničnega čiščenja, naredile samomor….

Me pa smo preživele, žive smo in se pospešeno zdravimo, kaj ne? Le prilagoditi se je treba, poiskati sočutne, ljubeče ljudi okoli sebe in služiti tam, kjer smo same najbolj ranjene… vesela bom, če se mi oglasite….iz dna srca hvala…

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.